Blogi

Yrityksille on annettava mahdollisuus kasvaa

Torstai 9.4.2015 klo 14:12


Olen vaalitoreilla keskustellut useammankin pienyrittäjän kanssa. Moni yrittäjä kertoo ensimmäisen työntekijän palkkaamisen yritystoiminnan suurimmaksi haasteeksi. Palkkauksen korkeat sivukulut sekä työntekijän palkkaamiseen sisältyvä riski voivat painaa vaakakupissa niin, että toiminnan laajentamiseen ei ryhdytä. On parempi vain tyytyä turvaamaan perheen elanto, moni pohtii. Kun yritystoimintaa ei voi kasvattaa eikä paikallaan pysyminen motivoi, osa yrittäjistä pohtii paluuta palkkatöihin ja yrityksen palauttamista sivutoimiseksi harrastustoiminnaksi.

Vanhan sanonnan mukaan lypsävää lehmää ei pidä tappaa. Tarvitsemme nyt ennen kaikkea yrityksiä, jotka tavoittelvat kasvua ja luovat lisää työpaikkoja. Tarvitsemme myös yrityksiä, jotka tahtovat kansainvälistyä.

Työllisyyden lisääminen on seuraavan hallituksen keskeisimpiä tehtäviä. Avainasemassa on työllistämisen kynnyksen madaltaminen. Työttömien määrä on nyt yli 300 000. Hämeessä kymmentä työssäkäyvää kohden on jo seitsemän työelämän ulkopuolista henkilöä, mikä kuvaa talouden haasteita vielä työttömyyslukujakin tarkemmin.

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on suurin kasvu- ja työllistämispotentiaali. Voimme tietysti haaveilla entisaikojen suurista tehtaista, ja toivottavasti niitäkin vielä perustetaan esimerkiksi biotalouteen, mutta fiksumpaa olisi antaa pienemmille yrityksille kasvun mahdollisuus. Jokainen nyt menestyvistä ja työllistävistä yrityksistä on joskus ollut uusi ja pieni.

Kristillisdemokraattien yrittäjyysohjelma asettaa tavoitteeksi voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten osuuden nostamisen 12 prosenttiin kaikista yrityksistä. Mitä keinoja ehdotamme? Kasvun helpottamiseksi esitämme muun muassa mahdollisuutta sijoittaa yrityksen voittovarat verottomasti yritystoiminnan laajentamiseen ja kehittämiseen. Voittovarat verotettaisiin vasta tulouttamisvaiheessa.

Pienille ja keskisuurille yrityksille tulee myös suunnata vastaava n. 5% veronkevennys kuin mitä suuremmat yritykset saivat tällä kaudella toteutetun yhteisöveron alentamisen myötä. Tällä hetkellä yrittäjä maksaa vastaavasta tulosta korkeampaa veroa kuin palkansaaja, vaikka kantaa myös yrittämiseen kuuluvan riskin. Se ei ole oikein.

Yrittäjäksi ryhtymiseen ja toisten työllistämiseen tulee rohkaista - ei rangaista. Maamme taloudellinen tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, luommeko yrityksille kasvun mahdollisuuksia. Näissä vaaleissa tämäkin ratkaistaan.

Avainsanat: yrittäjyys, talous, palkkauksen sivukulut, työllisyys, kasvu


Kommentit

11.4.2015 19:29  jani hietala

mitä olet mieltä siitä, että esim ympäristöpolittiikka jo kuntatasolla on aivan järjettömissä mittasuhteissa? mistä mikro yritykset saavat ne rahat selvityksiin, joita viranhaltijat ilman laillista oikeutta vaativat erilaisiin lupa asioihin?

14.4.2015 9:08  Sonja Falk

Kiitos kysymyksestä Jani. Lupaprosessien pitää olla oikeassa suhteessa mahdolliseen ympäristöriskiin nähden. Juuri tätä mikroyritysten kohtaamaa liiallista byrokratiaa tulee keventää, ja sitä on muuallakin kuin ympäristöpuolella. Lupaprosessit tulee myös tehdä kansantajuisiksi. Lisäksi tärkeä periaate on, että luvasta ei saa peria piiloveroa, eli luvan hinnan tulee vastat sen käsittelyn todellisia kuluja.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään