Blogi

Nyt on väärä hetki korottaa omia palkkioita

Maanantai 14.12.2015 klo 17:59


Valtuustopuhe 14.12.2015

Pykälä 19 Lahden kaupungin luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Niin mielellään tässä joulun alla antaisi pelkkää kiitosta asioiden valmistelusta, mutta nyt se ei valitettavasti onnistu. Olkoon tämä opetuksena siitä, että ketään ei pitäisi päästää hillopurkille itselleen mitään rohmuamaan, vaan palkkioihin liittyvät päätökset tulisi tehdä ennen vaaleja seuraavalle valtuustolle, kuten ennenkin. Viisautta olisi ollut palkkiosäännön tarkistaminen vain siltä osin kuin se on aivan välttämätöntä. Muut päätökset, mikäli niitä tarvitaan, tehtäisiin sitten kauden lopulla.

Kukapa ei rahaa tarvitsisi? Voiko rakennusmies tai sairaanhoitaja mennä työpaikalleen ja sanoa, että tarvitsen nyt kunnon korotuksen palkkaani? Voi tietysti mennä, mutta tuskin palkka sillä nousee.

Hyvät ystävät,

Valta päättää omista palkkioista on poikkeuksellinen. Niin ei monellakaan ole. Tämä poikkeuksellinen valta vaatii erityistä huolellisuutta, vastuullisuutta ja kohtuullisuutta. Mitään näistä ei ole toteutettu. Niille ketkä eivät tiedä, mitä maassamme tapahtuu, voin kertoa: tällä hetkellä etsitään keinoja, joilla tavallisten palkansaajien tuloja voisi leikata noin 5%. Puhutaan tuottavuusloikasta. Keinoiksi on esitetty mm. lomarahojen ja lomaoikeuden leikkauksia sekä työskentelyä kirkollisina pyhäpäivien. Työelämän ulkopuoliset saavat kokea tuottavuus toimet vielä vahvemmin nahoissaan erilaisina palvelujen ja etuuksien leikkauksina.

Tässä tilanteessa kohtuullista on pidättäytyä omien palkkioidensa korotuksista. Henkilökohtaisesti odottaisin, että valtuustosalin oikea laita vastustaisi myös näitä palkkiokorotuksia, sillä perinteisesti oikeistolaisuuteen liitetään tiukka talouskuri sekä hallintokulujen karsiminen. Näistä syistä itse olen kohtuullisella kannalla. Hallintoa ei pidä paisuttaa, vaan karsia, vaikka itse saattaisi olla se, joka karsitaan tai jonka kukkaroon kylmä viima käy. 

Tasavallan presidentti ja maan hallitus ovat näyttäneet hyvää esimerkkiä leikkaamalla omia palkkioitaan. Tämä on ele, joka ilmaisee, että taloustalkoissa ovat kaikki mukana. Kohtuullista, tämä on se sana, jota toistan ihan tarkoituksella, kohtuullista on pidättäytyä palkkioiden korotuksista.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään