Blogi

Mikä olisi "Sonjan malli" perhevapaista?

Tiistai 17.3.2015 klo 10:23 - Sonja Falk

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä selvitti vuonna 2011 Ruotsin mallia mukailevan 6+6+6 perhevapaajärjestelmän suomalaista sovellusta. Mallissa perhevapaista kuusi kuukautta kuuluisi äidin, kuusi isän ja kuusi kumman vaan käytettäväksi. Oikeus perhevapaisiin ansiosidonnaisella tuella pidentyisi peräti seitsemällä kuukaudella lasta kohden. Tämä toisi lisäkuluja vuosittain 323 miljoonaa euroa.

Helsingin sanomat uutisoi 16.3., että Kristillisdemokraatit vastustavat 6+6+6-mallia. Asia ei ole aivan näin yksinkertainen, ainakaan itse en mallia vastusta. Pidän mallin toteutumista epätodennäköisenä tässä taloustilanteessa. Pidän myös erittäin tärkeänä, että oikeus hoitovapaaseen ja kotihoidon tukeen säilyy aina siihen saakka, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Isälle kiintiöity ansiosidonnainen perhevapaajakso on tervetullut, silloin kun kyseessä on kiintiöporkkana, ei kiintiökeppi. Eli äidin mahdollisuutta hoitaa lasta ei pidä rajoittaa silloin, jos isä ei pidä omaa kiintiöityä vapaataan.

Millainen siis olisi "Sonjan malli" perhevapaista? Sitä voi kutsua vaikkapa 5+5+5-malliksi tai kiintiöporkkana-malliksi. Tähtäyspisteenä mallissa on perheen ja ennen kaikkea lapsen hyvinvointi, ei ulkoapäin ohjailtu tasa-arvoaate. Mallissa nykyisen noin neljän kuukauden sijasta äitiysvapaan osuus olisi viisi kuukautta. Näistä kolme ensimmäistä kuukautta ansiosidonnainen osuus olisi korotettu nykyisen 56 päivän sijasta. Viisi kuukautta olisi perheen itsensä päätettävissä, kumpi vapaan käyttää. Tällä hetkellä tämä jakso on noin kuuden kuukauden pituinen.

Kuluneella hallituskaudella Sosiaalidemokraatit, Kokoomus, Vihreät, Vasemmisto ja RKP yrittivät ajaa isejä kotiin kepin avulla. KD:n vastustuksesta johtuen kotihoidon tuen pakkokiintiöstä luovuttiin ja tuki sai jäädä ennalleen.  Erinomaista, että perheiden valinnanvapaus voitti! Lapsiperheet eivät tarvitse yhtään enempää keppiä ja varsinkaan ylisääntelyä. Arki on muutenkin ihan tarpeeksi haastavaa.

Kiintiöporkkana voisi houkuttaa isiä jakamaan hoivavastuuta. Siksi esitän viiden kuukauden ansiosidonnaista tukea isälle, joka pitää perhevapaata. 5+5+5 mallin etuna nykyiseen on se, että todennäköisesti se vähentäisi aivan pienten lasten osuutta kunnallisesta päivähoidosta, kun yhä useampi voisi hoitaa lasta pidempään kotona. Se myös antaisi isälle mahdollisuuden osallistua kokopäiväisesti lastensa hoitoon silloin, kun nämä ovat pieniä. Ilman ansiosidonnaista tukea pelkän kotihoidon tuen varassa se ei ole monelle mahdollista.

5+5+5-mallin kustannusvaikutuksia ei ole laskettu, mutta malli olisi edullisempi kuin edellä mainittu 6+6+6-malli ja siis helpommin toteutettavissa. On hyvä muistaa, että suurin osa eduskuntapuolueista oli valmis maksamaan jopa 160 miljoonaa euroa lisäkuluja, jotka olisivat syntyneet kotihoidon tuen kiintiöittämisestä, vaikka se olisi aiheuttanut lapsiperheille vaikeuksia. Voisi luulla, että myönteiseen hankkeeseen löytyisi myös intoa etsiä rahat. Tällä mallilla voisi lähteä liikkeelle, ja kun taloustilanne joskus paranee, ei ole mikään ongelma lisätä tukien määrää tai pituutta.

Eli "Sonjan-malli" tiivistetysti:
- Äitiysvapaa 5kk, josta 3kk korotettu äitiyspäiväraha.
- Vanhempainvapaa 5kk, jonka voi käyttää kumpi vaan.
- Isävapaa 5kk ansiosidonnaisella tuella.
- Hoitovapaaoikeus ja mahdollisuus kotihoidon tukeen säilyy nykyisellään, kunnes lapsi täyttää 3 v.
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhempainvapaa, äitiyspäiväraha, kotihoidon tuki, perhevapaat, hoitovapaa, isäkuukausi, 6+6+6-malli